Fructe, usturoi, ceapă și vinete murate. Un altfel de conserve

Vezi galeria foto
Ne-am obișnuit cu murăturile clasice: castraveți, gogoșari, gogonele, varză. Dar, gospodinele noastre au încercat să conserve și alte alimente, cum ar fi fructe, usturoi, ceapă și vinete murate. Iată mai jos rețetele lor:

Fructe murate


 Ingrediente:  două gutui mari, doi ciorchini mari de struguri negri, 1 kg prune brumării; zeama: 500 ml apă, 500 ml oţet de vin alb, 500 g zahăr, 200 g miere, un vârf de linguriţă de sare, cuişoare
Preparare: se spală fructele şi se pun întregi în borcane. Strugurii se lasă ciorchine, dar se înlătură boabele care nu sunt sănătoase. Alege un borcan mare. Zeama este suficientă pentru un borcan de şapte litri, plin cu fructe. Siropul poate fi diluat cu apă (cam 250 ml). Se pun toate ingredientele pentru sirop la fiert. Când compoziția clocotește, se ia de pe foc și se toarnă încet peste fructele din borcan. Se înfiletează capacele. Peste o lună, se pot consuma. După deschidere, borcanul se ține la rece.
usturoi

Usturoi în oțet


Ingrediente: 6 căpățâni de usturoi; zeamă- 250 ml apă, boabe de piper, 250 ml oţet, o linguriță de sare, 3 linguri de zahăr sau miere, un ardei iute mic.
Preparare: se curată usturoiul şi se pune în două borcane mai mici. Se adaugă câteva feliuțe de ardei iute printre ei şi boabe de piper. Se prepară un sirop din apă, oţet, sare, zahăr sau miere. Se fierbe şi se adaugă fierbinte peste cățeii de usturoi. Se închid borcanele. Se poate consuma peste o săptămâna şi poate fi păstrat până la un an.

Ceapă în oțet balsamic


Ingrediente: 1 kg ceapă măruntă (cât nuca) sau arpagic, boabe de piper, un ardei iute mic, o rădăcina mică de hrean, sare, zahăr, apă, o frunză de dafin, 2 l apă, 2 linguri de sare grunjoasă neiodată, șase linguri de oțet balsamic, o lingură de zahăr
Preparare: se curăță ceapa şi se pune într-un borcan de 3 litri. Nu se îndeasă, ca să nu își strice forma. Se adaugă mirodeniile, hreanul tăiat beţe şi ardeiul iute, întreg. Se pun la fiert doi litri de apă cu două linguri de sare. Se lasă apa să clocotească câteva minute. Se ia de pe foc şi se adaugă şase linguri de oţet balsamic (roşu) şi o lingură de zahăr. Cu un polonic, se toarnă zeama, încet, peste ceapă. Se înfiletează borcanele. După o lună, ceapa în oțet este numai bună pentru a fi consumată.
vinete

Vinete coapte și murate


 Ingrediente: 1 kg de vinete, 250 g de pătrunjel, mentă, coriandru, busuioc, ½ cană oţet din vin alb, sare, piper
Preparare: se coc vinetele pe aragaz. Se curăță de coajă şi se lasă câteva ore la scurs. După ce s-au scurs bine se taie mărunt sau se toacă prin robot. Apoi se amestecă cu o oţetul şi se pun într-o crăticioară. Se fierb vinetele cam 2-3 minute, se iau de pe foc şi se amestecă împreună cu ierburile spălate și tocate mărunt, sarea şi piperul. Se amestecă bine şi se pun într-un borcan.

Citește și:
Meniu cu mălai: brioșe cu ardei, budincă cu roșii și chec cu unt


 
 
 
Loading...