Iubirile de-o vară, între romantism si sexualitate. Psihologul Libertății, despre aventurile estivale, cu bune și rele

Iubirile de-o vară, între romantism si sexualitate. Vara este, fără îndoială, anotimpul iubirii trupești. Marea, plaja, soarele, toate predispun la atingere, la interacțiune, la sexualitate și îi determină chiar și pe cei mai timizi să iasă din carapacea pasivității și să trăiască momente de amor intens, care mai târziu se transformă în amintiri prețioase ale nebuniei tinereții”. Psihologul Libertății Laurențiu Cioc vorbește despre punctele forte și cele slabe iubirilor de-o vară.
Din puncte de vedere psihologic, sezonul estival și perioada concediilor petrecute în costum de baie îi determină chiar și pe cei mai conservatori oameni să ia în considerare interacțiuni pasagere cu tentă erotică. Unii dau curs acestor interacțiuni prin alte țări, cu străini pe care știu că nu îi vor mai vedea apoi  niciodată, alții cad pradă hormonilor alături de cei pe care îi întâlnesc pe la ștranduri, piscine, lacuri sau pe plajă. Faptul că este sezonul îmbrăcării sumare și al defilatului aproape în pielea goală amplifică nevoia de atingere și disponibilitatea de a interacționa sexual chiar cu necunoscuți. Cei mai mulți fac acest lucru ca ca să se scuture un pic de viața plină de obligații și constrângeri din restul anului.

Iubiri pasagere vs aventurile sexuale


Cine a văzut filmul, clasic de acum, “Grease” cu John Travolta și Olivia Newton John știe că noțiunea de “Iubire de o vară” implică mai mult decât sexualitate. Însuși cuvântul ”Iubire” din sintagmă duce cu gândul la o implicare afectivă. Este vorba de un mix de pasiune, emoție, salt în necunoscut, experiențe noi de viață, toate pe fond orgasmic, în libertate totală. Iubirile de o vară se trăiesc aici și acum, iar cei care sunt norocoși să cunoască parteneri fascinanți rămân cu amintiri frumoase toată viața.
Îți rămâne în minte felul de fi al partenerului de o vară, modul lui de a face dragoste, stilul personal cu care te-a cucerit, fotografiile facute împreună pe plaje pustii sau răsăriturile de soare petrecute unul în brațele celuilalt.
O iubire de o vară nu este o simplă aventură sexuală prin care te eliberezi hormonal, ci o modalitate de a îți trăi libertatea pe fondul experimentării de noi stări emoționale, care se vor transforma în experiență de viață. Chiar dacă cele mai multe iubiri de o vară nu se continuă odată cu venirea toamnei decât la distanță, ele au rol de contrapondere la frustrările și viața trăită după regulile șefilor, părinților sau altor tipuri de autorități.

Cele mai multe au loc la mare


Marea este locul unde cei mai multi oameni, în special corporatiștii, se încarcă în câteva săptămâni cu energie care să dureze apoi pe tot parcursul anului. În apa mării îți simți corpul ușor și liber și, ca prin minune, acea apă sărată pare a te spăla de toate supărările trecutului. În teoriile sexualității se afirmă că, atunci când e ud, corpul uman arată cel mai bine și lumina soarelui care se reflectă pe pielea umedă te face supersexy. Iată câteva lucuri pe care trebuie să le știi atunci când marea și iubirea fizică se întalnesc.

Sex în apa mării


Sexul în apa mării este cireașa de pe tortul iubirilor de o vară. Tehnic vorbind se poate face și la orizontal când e apa mai mică și în picioare, atunci când adăncimea apei este mai mare. Din punct de vedere medical, apa sărată de mare nu dăunează sexului, cu mici excepții - alergii personale sau... de altă natură. În acest caz pot apărea inflamări ale mucoasei genitale și se recomandă spălare imediată cu apă dulce și un consult medical.

Sex pe plaja cu nisip


Fie că e la lăsatul serii, fie la venirea dimineții, niciodată nu vei uita uita când (și cu cine) ai făcut sex pe plajă. Nu degeaba americanii au născocit băutura aceea, “Sex on the beach”. Din perspectivă tehnică însă, va trebui să ai grijă să nu stai direct cu corpul pe nisip, ci pe un cearșaf, o pătură sau un prosop. Nisipul este foarte neplăcut... dacă ajunge în zona genitală.

Ce alte riscuri mai sunt?


 “Viața este făcută să fie trăită!” spune un proverb al tinerilor dornici de experiențe noi. Da, dar e recomandat să fie trăită deștept și în cunoștință de cauză. Ca urmare, este nevoie să știi câteva informații despre ceea ce se numește BTS adică Boli cu Transmitere Sexuală. Este imperios necesar să recunoști unele simptome imediat cum le vezi la partenerul tău de ocazie. Nu uita că e OBLIGATORIU sa folosesti prezervativul, deși acesta nu elimină total riscul contactării uneia din următoarele boli:
1. Virusul Papiloma Uman (HPV)
Se transmite prin contact genital și prin contact tegumentar. Unele tipuri de HPV cauzează condiloame tegumentare comune (veruci) localizate la nivelul mâinilor și tălpilor picioarelor. HPV poate duce la cancer la nivelul colului uterin, al vulvei, al vaginului, al anusului sau al penisului.
2. Gonoreea
Este o infecție periculoasă, tratată cu antibiotic.Transmisă prin contact sexual, poate duce la sterilitate, la artrită sau la probleme cardiace. Dacă apar usturimi în zona genitală, scurgeri vaginale sau la nivelul penisului ori dureri localizate în zona pelvisului este recomandat să mergi în cel mai scurt timp la doctor.
3. Hepatitele B și C
Sunt boli virale ale ficatului. Virusul hepatitei B se ia prin orice fel de contact sexual. Hepatita C are o rată mai scăzută de transmitere pe cale sexuală decât hepatita B, dar este posibil să se ia, mai ales dacă sunt leziuni sângerânde la nivelul organelor genitale. Tratamentul este scump și costisitor, iar vindecarea nu va fi totală.
4. HIV- SIDA
Este cea mai terifiantă boală cu transmitere sexuală. HIV este un virus care se transmite prin sânge infectat, spermă, secreții vaginale, contact sexual de orice fel. Boala scade sistemul imunitar și poate duce la deces, pentru că, într-o fază avansată, organismul nu mai face față nici măcar unei banale răceli. Nu există încă tratament.
psiholog Cezar Laurentiu Cioc
Cezar Laurențiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potențialului Uman din București


Citește și: Vedetele noastre în costume de baie au înfierbântat plaja anul acesta / FOTO HOT


Loading...