Locuitorii din Sfântu Gheorghe rămân izolați și se luptă, în continuare, cu podurile de gheață

Vezi galeria foto
Locuitorii din Sfântu Gheorghe rămân izolați de lume, ca și cei din Chilia și din alte sate și comune din Delta Dunării, din cauza podurilor de gheață formate pe toate cele trei brațe ale Dunării.
De mai bine de o lună de zile, două dintre braţele Dunării, Chilia şi Sfântu Gheorghe, sunt blocate complet cu poduri de gheaţă. Practic, navigaţia fluvială este oprită încă din 8 ianuarie, singurul braţ cât de cât navigabil, spre localităţile izolate din Delta Dunării, rămânând Canalul Sulina, pe care se face atât aprovizionarea cu medicamente şi alimente de strictă necesitate, cât şi transportul de persoane, cu o navă de pasageri.

Locuitorii din Sfântu Gheorghe se descurcă singuri


Locuitorii din Sfântu Gheorghe se descurca cu vaporul primăriei
Așa cum relatam ieri, săptâmâna trecută, primăria din Sfântu Gheorghe a reușit, cu ajutorul unui vas aflat în proprietatea sa, și anume, “BM Sinoe”, să-și facă o „cărare” prin podul de gheață, până la Murighiol, de unde se poate ajunge la Tulcea pe uscat, cu mașina. Dar, după câteva zile, cei de la AFDJ Galați au “reușit” să anuleze toată munca celor din Sf Gheorghe. “Am spart gheața, până la Murighiol, de unde puteam să mergem la Tulcea pe uscat, să ne aprovizionăm cu cele necesare, să trimitem copii la școală, oamenii bolnavi la spital etc. Dar, cei de la AFDJ Galați (Administratia Fluviala a Dunarii de Jos- n.red.) au venit dinspre Tulcea cu vasul Gheorgheni 2 și au spart gheața doar până la Mahmudia, apoi s-au întors la Tulcea. Ca urmare, sloiurile au venit peste noi, în aval, și ne-au blocat din nou. Practic, și-au bătut joc de munca noastră și de banii noștri și, acum, suntem din nou complet blocați de podul de gheață“-ne-a declarat Aurel Ilie, din Sf Gheorghe.

O nouă încercare cu vasul primăriei Sf Gheorghe


BM Sinoe, vasul primariei Sf Gheorghe
După ce a reparat vasul “GM Sinoe” (elicea se îndoise, din cauza gheții groase, pe alocuri, de câtiva metri), primarul din Sf Gheorghe, Valentin Sidorencu a pornit, azi noapte, din nou spre Murighiol, pentru a debloca drumul. Nu am putut lua legătura cu cei de pe “BM Sinoe”, (nu au semnal), dar sperăm să reușească să redeschidă drumul, până la Murighiol, de unde pot ajunge la Tulcea pentru a face aprovizionarea comunei cu cele necesare.

Bolnavii, preluați cu elicopterul SMURD


elicopter-smurd Tulcea
Singura posibilitate de a interveni, pentru a acorda primul ajutor persoanelor bolnave din Deltă și a le transporta la spitalele din Tulcea sau Constanța rămâne elicopterul SMURD. Chiar în cursul zilei de azi, elicopterul SMURD a preluat un bolnav din Sfântu Gheorghe, pe care l-a transportat la Spitalul Municipal din Tulcea. Șalupele de salvare nu pot circula din cauza podului de gheață.

O nouă tentativă și a celor de la AFDJ Galați


Autorităţile din judeţul Tulcea s-au reunit, din nou, în această dimineaţă pentru a încerca să găsească o soluţie, în condiţiile în care Canalul Sulina a rămas singura cale de acces pentru populaţia din zonă. Potrivit Radio România Actualități,  „Comandamentul de acţiune împotriva gheţii, convocat pentru această dimineaţă, va aproba calendarul de transport persoane pentru săptămâna viitoare şi, de asemenea, va cere un acord pentru intervenţia spărgătoarelor de gheaţă şi pe braţul Sfântu Gheorghe, la fel cum s-a încercat şi săptămâna trecută, dar fără succes”. Să sperăm că, de această dată, spărgătorul AFDJ Galați nu se va mai opri la Mahmudia, ci va înainta până la Sf Gheorghe, deblocând definitiv circulația.
 
Citește și: Apel disperat din Delta Dunării: Locuitorii din Sfântu Gheorghe, complet izolați, din cauza sloiurilor de gheață
 
Loading...