Parlamentul turc a aprobat o nouă prelungire a stării de urgență. Recep Erdogan: "Va fi ridicată atunci când toate problemele vor dispărea"

Turcia, a patra prelungire a stării de urgență. Parlamentul turc a aprobat, astăzi, prelungirea cu trei luni a stării de urgență, care a fost implementată la scurt timp după lovitura de stat eșuată din luna iulie anul trecut, informează Agerpres, care citează agenția de presă turcă Anadolu.
Starea de urgență, adoptată pe 20 iulie 2016, a fost deja prelungită de trei ori - în octombrie, ianuarie și aprilie.
De la impunerea stării de urgență, mai mult de 50.000 de persoane au fost arestate și 150.000 au fost demise sau suspendate din funcție în cadrul măsurilor de represiune luate de guvernul turc după lovitura de stat eșuată.


CITEȘTE ȘI... EXCLUSIV/ Soţul Antoniei, chemat să dea declaraţii în procesul deschis de Alex Velea
Acum, Parlamentul de la Ankara a votat pentru prelungirea stării de urgență ce urma să expire miercuri, la propunerea guvernului, a precizat sursa citată.
Solicitarea cabinetului a fost făcută în urma ceremoniilor, organizate la sfârșitul săptămânii trecute, pentru marcarea unui an de la puciul eșuat în care au fost ucise circa 250 de persoane.
Guvernul de la Ankara susține că aceste măsuri sunt necesare pentru a face față provocărilor de securitate și împotriva susținătorilor clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de autoritățile turce de orchestrarea tentativei de puci. Gulen a dezmințit orice implicare a sa în tentativa de lovitură de stat militară.
Președintele turc Recep Erdogan a precizat, în mai multe rânduri, că starea de urgență va fi ridicată ”atunci când toate problemele vor dispărea”, chiar dacă liderul principalului partid de opoziție (Partidului Republican al Poporului, CHP), Kemal Kilicdaroglu, a cerut sâmbătă guvernului să ridice starea de urgență care, a spus el, 'a devenit permanentă'.

Turcia, a patra prelungire a stării de urgență. Ce înseamnă starea de urgenţă pentru Turcia


 - Constituţia permite restrângerea drepturilor de bază


- Interdicţia de a circula pe timpul nopţii
- Interzicerea adunărilor și  protestelor de orice fel
- Restrângerea totală a accesului la internet
- Interzicerea ziarelor, revistelor și cărților
- Controlarea tuturor formelor de difuzare şi publicare de texte, imagini, filme şi fişiere audio
- Percheziționarea persoanelor, vechiculelor sau proprietăților fără mandat
- Îngrădirea sau evacuarea anumitor zone considerate suspecte
- Statul poate prelua controlul asupra traficului pe uscat, pe mare şi în aerCITEȘTE ȘI... EXCLUSIV/ Decizia luată de Gabriela Cristea şi Tavi Clonda, cu puţin timp înainte să devină părinţi
 
 
 
Loading...