Povestea lui Vasile Pirciu, călușarul din Olt care a văzut lumea în pași de dans. A jucat călușul și pentru senatorii americani

La cei 64 de ani ai săi, Vasile Pirciu este unul dintre cei mai vechi călușari din județul Olt și nu are de gând să se retragă pentru că a „bătut pintenii” pe scene din America, Europa și chiar din îndepărtata Asie. Veteranul s-a alăturat celor peste 1.000 de călușari care au dansat, recent, în centrul Slatinei ca să intre în Cartea Recordurilor. O acccidentare l-a oprit însă să joace călușul.
Vasile Pirciu se mândrește că este călușar încă din 1961. A ajuns pe marile scene ale lumii, însă este extrem de atașat de Sîrbii Măgura, tărâmul natal din Olt, unde a înființat trupa de călușari.
„Cel puţin în zona noastră, pe Valea Cotmenei, căluşul se joacă bătut la pământ, într-o bătaie deosebită decât dansul celor din zona de sud a judeţului. Cei din sud joacă mai artistic, iar noi cu bătaie la pământ, mai pătimaş, mai pintenat. Tot Oltul - Cezieni, Dobrun, zonele unde au trupe de căluşari, ne stimează şi ne aplaudă la scenă deschisă. Ca drept răsplată, acum doi ani, am câştigat la Caracal, marele trofeu”, a declarat Vasile Pirciu, pentru Gazeta Noua.

Veteranul a vrut să joace alături de cei peste 1.000 de călușari, în Slatina, ca să intre și el în Cartea Recordurilor. N-a putut juca din cauza unei accidentări, însă i-a susținut pe dansatori, îmbrăcat în costumul național și cu o cârjă, în locul ciomagului de călușar.
„Am o întindere de ligamente şi n-am putut să dansez. Cineva care era lângă mine mi-a spus că se vede că trăiesc momentul. Mi-a fost foarte greu să stau pe margine, dacă se simţea trăirea mea şi de către necunoscuţi. Tremuram cu cârja în mâna stângă”, a povestit Vasile Pirciu, pentru sursa citată.

Vasile Pirciu, călușarul din Olt, a dansat pe scene importante ale lumii


Vasile Pirciu a participat, în 1999, la cel mai mare festival de folclor din lume „Smithsonian Folk Festival”, desfășurat în Washington D.C., capitala Statelor Unite. Dansul călușarilor i-a impresionat pe americani, care au simțit o energie care nu poate fi explicată în cuvinte.
„Am jucat în America, în faţa senatorilor, iar aceştia s-au ridicat în picioare şi au aplaudat la scenă deschisă dansul nostru, al căluşarilor. Înaintea noastră, au fost reprezentaţii şi din Moldova şi din Ardeal, dar şi alte zone ale ţării. De fiecare dată, noi apăream la final, iar în acel moment, senatorii Statelor Unite ale Americii s-au ridicat în picioare, în faţa noastră, şi i-au transmis lui Mircea Geoană, care era ambasadorul României: «Ei sunt adevăraţii ambasadori ai României!». Ne-am bucurat extraordinar de mult pentru că noi transmitem tot ce e mai bun şi frumos prin dăruirea noastră. În Malaezia, în 2008, am participat 19 state. Noi, căluşarii, transmiteam ceva inexplicabil. Lumea ne întorcea de două-trei ori, pe scenă”, a povestit nostalgic Vasile Pirciu.

Olteanul crede că dansul călușarilor aduce numai bine. Pe când dansa călușul în Statele Unite, Vasile Pirciu a prevestit încheierea secetei, după dansul călușarilor.
„Căluşarii aduc tot ce e mai frumos, tot ce e mai bun: fertilitatea, ploaia, timpul frumos, belşugul. Iar prin bătaia în pământ, alungă tot ce e mai rău, tot ce e mai greu, tot ce e mai urât. Eu, în America, am dat un interviu la Washington Post. Erau vreo două luni în care nu plouase absolut deloc, iar reporterul mă întreba​ dacă acum va ploua la ei. «Da, astăzi, la dumneavoastră va veni ploaia!», am răspuns. În jurul orei 14.00, într-adevăr, a venit o ploaie torenţială şi timp de o săptămână am fost trecuţi în Washington Post că am schimbat istoria meteorologică a Statelor Unite”, a menționat Pirciu.

Dansul călușarilor l-a purtat pe Vasile Pirciu și în Malaezia, la Kuala Lumpur. A avut spectacole toată Europa, dar și în Israel.
Călușul este unul dintre cele mai vechi dansuri existente încă din perioada precreștină. Dansul călușarilor a fost inclus în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO.
Sursă foto: Gazeta Nouă


Citește și: EXCLUSIV/ Alexandru Arșinel își neglijează sănătatea de dragul partenerei sale. Sacrificiu în numele soției!


Loading...