Șase rețete delicioase cu miere. Deserturi și garnituri

Obișnuiești să folosești mierea doar pentru a-ți îndulci ceaiul? Aveai habar că o poți folosi pentru a face niște mâncăruri deosebite? Și nu vorbim aici doar de deserturi, ci și de feluri principale sau garnituri! Iată șase rețete delicioase cu miere.

Pulpe în sos/VIDEO


Ingrediente: 500 g ciocănele, o linguriță de usturoi pisat, 4 linguri de miere, o lămâie, două linguri de sos de soia, rozmarin.
Preparare: se preîncălzește cuptorul la temperatură mare. Se face sosul prin amestecarea usturoiului cu mierea, sosul de soia și zeama de lămâie.  Se pun ciocănelele într-o tavă antiaderentă și se ung cu sos. Se dă tava la cuptor cam 30 de minute, până se rumenește carnea. Ciocănelele se servesc cu rozmarin, pe un pat de orez.
somon glazurat

Somon glazurat


Ingrediente: două fileuri de somon, 4 linguri de ulei de măsline, sucul și coaja de la o lămâie, o lingură de miere, o lingură de muștar boabe, sare de mare, piper măcinat, plus pătrunjel, mărar și cartofi gratinați pentru servire.
Preparare: se pune somonul într-un vas termorezistent, se unge cu sosul obținut prin amestecarea cojii și sucului de lămâie cu ulei de măsline, miere și muștar, apoi se condimentează cu sare de mare și piper proaspăt măcinat. Se dă vasul la cuptor, la 210 °C, pentru 15-20 de minute, pe grill. Se servește cu cartofi gratinați, pătrunjel și mărar.
vinete în sos de miere

Vinete în sos caramel


Ingrediente: 500 g vinete, 3 căței de usturoi, două lingurițe de coriandru tocat, 50 ml apă, 4 linguri de miere, zeama de la o lămâie, o linguriță de pudră de ardei iute.
Preparare: se taie vinetele în fâșii mai groase, care se sărează și se lasă deoparte 30 de minute. Se mărunțește usturoiul, se călește în ulei și se așază pe o farfurie. Se amestecă sucul de lămâie cu apă și miere și se dă un clocot, apoi se lasă să fiarbă la foc mic 5-7 minute; spre sfârșitul fierberii se adaugă pudra de ardei iute, usturoiul călit și coriandrul. Se șterg vinetele de sare, se clătesc bine cu apă rece și se usucă într-un prosop de hârtie, apoi se prăjesc și se sărează, după care se transferă în tigaia cu sos, se amestecă și se lasă la fiert cam 2-3 minute. Se scot vinetele pe o farfurie, se toarnă sosul deasupra și se lasă să se răcească o oră înainte de servire.
clatite cu miere si afine

Clătite americane cu afine


Ingrediente: 180 g făină, 60 g zahăr, un plic de zahăr vanilat, o linguriță de praf de copt, o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, două ouă, 470 ml lapte bătut, 50 g unt, 200 g afine, miere.
Preparare: se amestecă într-un castron făina cu zahărul, zahărul vanilat, praful de copt și bicarbonatul. Separat se bat bine ouăle, apoi se încorporează laptele bătut și două linguri de unt topit. Se combină cele două compoziții și se omogenizează. Se încinge bine o tigaie, apoi se dă focul pe mediu spre mic. Se unge tigaia cu unt topit, folosind o pensulă din silicon. Se toarnă apoi în tigaie o lingură din compoziția de clătite și cu dosul lingurii i se dă formă de cerc. Se presară afine și se apasă ușor, ca să intre fructele în aluat. Se lasă să se prăjească până când marginea clătitei se rumenește, apoi se întoarce, cu ajutorul unei palete, și se mai prăjește și pe cealaltă parte. Tigaia trebuie unsă din nou cu unt, la următoarea clătită. Când sunt gata, se servesc calde, unse cu miere.
batoane din seminte

Batoane din semințe


Ingrediente: 300 g miere, 60 g zahăr, 200 g semințe de susan, 100 g semințe de floarea-soarelui, 100 g arahide decojite nesărate, puțin ulei de măsline.
Preparare: se încălzește mierea pe foc mic în trei crăticioare (câte 100 g în fiecare). Se adaugă zahărul (câte 20 g în fiecare) și se amestecă încet până ajunge la punctul de fierbere. Atunci se adaugă susanul într-o crăticioară, iar în celelalte două, arahidele și semințele de floarea-soarelui. Se țin pe foc până când amestecul se îngroașă. Se toarnă apoi amestecurile groase pe hârtie de copt unsă cu puțin ulei de măsline și se nivelează. Se lasă să se răcească puțin înainte de le a tăia în bucăți. Se mănâncă reci - ideal, a doua zi după preparare, ca să fie crocante.
chec cu nuci pecan

Chec cu nuci pecan


Ingrediente: 4 ouă, 100 g zahăr, 200 g făină, 70 g miez nuci pecan, două linguri mari de miere, o lingură de gem de piersici, un plic de praf de copt, o linguriță de coajă rasă de lămâie, 100 g unt, un praf de sare.
Preparare: albușurile se bat spumă și se încorporează în ele zahărul. Gălbenușurile se bat și se omogenizează cu gemul, mierea, untul topit, sarea și coaja de lămâie. Făina se amestecă bine cu praful de copt. Se trece la combinarea celor trei compoziții astfel: în amestecul de gălbenușuri se încorporează albușurile și 50 de grame din miezul de nucă, mărunțit, apoi se adăugă făina și se amestecă ușor, de jos în sus. Compoziția finală se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se decorează cu miezul de nucă pecan rămasă. Se coace la foc mic, până trece testul cu scobitoarea. După coacere, se lasă să se răcească și abia apoi se taie.
Citește și: Fructe, usturoi, ceapă și vinete murate. Un altfel de conserve
Loading...