Trump i-a spus guvernatorului din Guam că amenințarea Coreei de Nord asupra insulei va duce la "creșterea turismului"

Teritoriul american Guam se află sub amenințarea Coreei de Nord, însă acest lucru va duce la "creșterea turismului". Cel puțin asta susține președintele american Donald Trump, care a făcut această afirmație în timpul unei conversații cu guvernatorul din Guam, Eddie Calvo.
Guvernatorul teritoriului american Guam a înregistrat conversația pe care a avut-o cu liderul de la Casa Albă. "Trebuie să-ți spun că ai devenit extrem de faimos în întreaga lume. Se vorbește de Guam și se vorbește despre tine", spune liderul de la Casa Albă, în conversația telefonică. Donald Trump i-a spus apoi lui Eddie Calvo că turismul din Guam va crește. "Pot să spun asta, va crește ( turismul - n.r.) de zece ori, fără să investești ceva", a continuat liderul de la Casa Albă, potrivit The New York Times.
Guvernatorul Guam a fost de acord. "Este un paradis! Avem grad de ocupare de 95%, iar după ce lucrurile se vor calma, vom crește la 110%", a spus acesta. "Cred că ați crescut la 110%", a răspuns Donald Trump.

Economia micuței insule Guam este susținută în mare de turism, dar și de armata americană, care ocupă aproape 30% din teritoriul său. Teritoriul american, care are 160.000 de locuitori, se află la aproximativ 3.500 km distanță de Coreea de Nord.
"Suntem alături de voi 1.000%. Sunteți în siguranță", i-a spus Donald Trump guvernatorului din Guam, care l-a invitat pe președintele american să viziteze teritoriul.
Donald Trump a amenințat Coreea de Nord cu "foc și furie", dacă țara comunistă nu încetează cu amenințările la adresa SUA. În timpul convorbirii cu guvernatorul din Guam, președintele american a mai făcut o afirmație despre liderul de la Phenian. "Ai observat că nu a mai vorbit decent. Nu prea mai vorbește. Vom vedea cum se desfășoară lucrurile", a continuat acesta.


Cât de important este teritoriul american Guam  • Guam este o insulă cu suprafața de 541 de kilometri pătrați aflată în Oceanul Pacific, între Filipine și Hawaii

  • Guam este din anul 1950 teritoriul asociat american neîncorporat în SUA, având o populație de 163.000 de locuitori

  • SUA dispun de o prezență militară semnificativă în acest teritoriu, considerat un punct strategic foarte important în protejarea intereselor americane în zonă, având acces rapid către zone precum Marea Chinei de Sud, Coreea de Sud și Coreea de Nord, precum și Taiwan

  • Bazele militare americane ocupă aproximativ un sfert din teritoriul insulei, aproximativ 6.000 de soldați fiind desfășurați acolo, iar numărul lor ar putea să crească cu alte mii

Locuitorii insulei Guam au rămas în general calmi în urma amenințărilor făcute de Coreea de Nord, însă unii dintre ei nu au fost tocmai fericiți de tonul conversației dintre cei doi lideri. "Am fost atât de șocat, încât am plâns. Acești lideri discută despre faimă și turism, în timp ce lumea se uită cu atenție dacă o să mai fim aici mâine", a spus un artist local.
Amenințările din partea Phenianului au adus în centrul atenției pe această insulă subiectul privind prezența militară americană. Cei care susțin independența insulei față de SUA consideră că bazele militare ale SUA au făcut ca insula să devină o țintă privind posibile atacuri. Alții sunt de părere că prezența trupelor este necesară, având în vedere amenințările din zonă. Cu toate acestea, guvernatorul teritoriul i-a spus lui Donald Trump că "niciodată nu s-a simțit mai sigur sau mai încrezător". "O să facem o treabă minunată. Nu trebuie să te îngrijorezi de nimic", a răspuns Trump.


Sumar:
 
Loading...