UPDATE Grindeanu, discuții cu președinții Consiliului European și Comisiei Europene: Nu am primit un ”to do list”

Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a avut, vineri,  la Bruxelles, discuții cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. Acesta a fost primit și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. În cadrul întâlnirii, șeful Executivului a reafirmat angajamentul Guvernului de a continua lupta împotriva corupției, sens în care și-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu instituțiile europene. Premierul a afirmat la finalul discuțiilor că nu a primit un ”to do list”.

UPDATE ora 17.00 Premierul Sorin Grindeanu a susținut o conferință de presă, la finalul vizitei de la Bruxelles. El a declarat că discuțiile cu oficialii au vizat MCV-ul, atragerea de fonduri europene, dar și alte aspecte economice.
”Dacă ținta pe care ne-am propus-o este așa de ambițioasă, toate lucrurile care țin de fonduri europene, planul Juncker, agricultură, infrastructură, trebuie aplicate cât mai repede”, a arătat prim-ministru. Grindeanu a menționat că a prezentat președinților Comisiei și Consiliului situația din țară, și anume că s-a promulgat bugetul de stat pe 2017.
”Am explicat pe fiecare domeniu ce dorim să facem și am dorit să reafirm atașamentul Guvernului în jurul proiectului european”, a mai spus Sorin Grindeanu precizând că se întoarce la București, ”la treabă”.
Întrebat dacă i s-a cerut vreo garanţie referitoare la sistemul judiciar şi la modificările care urmează să se facă în acest domeniu în ţară, premierul Grindeanu a replicat: "Adică, dacă am vreun 'To Do List?' Nu!
Despre MCV, prim-ministrul a spus că își dorește ”clarificarea anumitor termeni din MCV pentru a putea atinge toate recomandările date de Comisia Europeană”.
”Echipe de specialiști vor transmite lucrurile laComisia Europeană, pentru a ne fi clar parcursul. Dacă privim recomandările de acum 10 ani și recomandările din ultimul raport, nu sunt tocmai același. România a evoluat, face progrese. Angajamentul pe care l-am luat îl mențin. Tot ceea ce înseamnă legi legate de sistemul juridic, schimbarea Codurilor  - se vor întâmpla în Parlament. Vrem să înlăturăm acele obstacole care au mai rămas pentru a elimina MCV. Dorința lui Juncker este ca înainte să-și încheie mandatul, MCV să fie ridicat”, a spus el.
UPDATE ora 16.20 Guvernul a transmis comunicate oficiale după cele două întrevederi cu oficialii europeni. Potrivit Executivului, au fost abordate principelele teme de actualitate de pe agenda europeană, alături de prioritățile noului guvern de la București.
”Premierul României a prezentat prioritățile Guvernului, cu accent pe măsurile economice de stimultare a creșterii economice și ocupării, extrem de  importante în actualul context european și de interes direct pentru cetățeni. De asemenea, șeful executivului a reafirmat angajamentul guvernului de a continua lupta împotriva corupției, sens în care și-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu instituțiile europene. În ceea ce privește temele europene, implicarea și consolidarea rolului României în UE sunt priorități pentru guvernul de la București. Unitatea UE și sprijinul pentru aprofundarea integrării europene sunt esențiale, dacă ne uitam la provocările actuale, interne și externe, cu care se confruntă UE.  Orice initiative care ar duce spre divizare trebuie combătute cu fermitate, a subliniat premierul Sorin Grindeanu”, potrivit comunicatului oficial.

Premierul a avut parte și de o surpriză. Aproximativ 15 români au protestat, la Bruxelles, împotriva guvernului,  în timpul vizitei primului-ministru la Consiliul European.
Deplasarea la Bruxelles este prima vizită externă a premierului Sorin Grindeanu de când a preluat funcţia de şef al Executivului.
Joi, după prima rundă de discuții, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, mesajul transmis a fost că Bruxelles-ul sprijină România în rezolvarea problemelor din penitenciare. ”Am analizat problema supraaglomerării penitenciarelor și am propus să colaborăm de urgență la proiecte pentru a îmbunătăți condițiile din penitenciare. Vrem să sprijinim România în această direcție” a spus Frans Timmermans.
Despre plecarea la Bruxelles, Sorin Grindeanu declara, joi, că ”vrea să-i asigure pe toţi partenerii noştri din instituţiile europene că lupta împotriva corupţiei, implicarea şi consolidarea rolului nostru în UE sunt obiective prioritare ale Guvernului pe care-l conduce, iar demersul de acum se înscrie în linia dialogului activ pe care-l promovează cu toţi interlocutorii europeni”.
Din delegaţia condusă de premierul Sorin Grindeanu fac parte Teodor-Viorel Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe şi Marius Nica, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului.
Sursa Foto: Gov.ro
 
Loading...