VIDEO EXCLUSIV / Drogații și bețivii atacă și pot ucide înainte de a-și pune capăt zilelor. Negociatorii Poliției Capitalei își riscă zi de zi viața

Un om deprimat care nu se mai prețuiește, un personaj trist cuprins de panica morții în brațele căreia vrea să se arunce stă cocoțat la câțiva zeci de metri înălțime, cu picioarele atârnate în gol. Amenință, din motive doar de el înțelese, cu sinuciderea. Un episod tensionat , dramatic, care se consumă în România noastră cea de toate zilele de peste o sută de ori  pe an. În cele mai multe cazuri, ei, negociatorii Poliției Capitalei, un soi de ”îngeri păzitori” ai celor care nu-și mai vor locul în această viață sunt acolo. Pentru a-i salva și a-i face să înțeleagă că viața merită trăită...
”Salut! Sunt.... Cum ai ajuns aici? Ce s-a întâmplat? Vrei să te sinucizi?”. Sunt primele cuvinte rostite pe un ton neutru pe care negociatorul i le adresează personajului din fața sa în speranța că vor putea închega un dialog salvator. O conversație în care fiecare cuvânt cântărește cât o decizie și în care miza uriașă este viața unui om disperat care crede că nu mai are pentru ce să trăiască. E, de fapt, începutul unei povești tulburătoare, a unei bucăți de viață nefardată, care se poate scrie chiar și pe durata câtorva zile. E o misiune de salvare contracronometru în care ”arma” cea mai de preț a negociatorului este cuvântul rostit cu precauție.
”Noi suntem acolo ca să-i menținem în viață. Scopurile noastre sunt viața și legea. Succesul misiunii vine din faptul că omul respectiv trăiește. Important este nu numai ca el să scape atunci, ci să înțeleagă că soluția nu e sinuciderea. El trebuie convins să trăiască. Vorbim de salvarea vieții pe termen lung. Încercăm să schimbăm un comportament prin acțiunile noastre. Cu extrem de puține excepții, toți au înțeles și s-au salvat”, îmi explică cms. Bogdan Căpruci, șeful biroului Misiuni Speciale din cadrul Poliției Capitalei.

Cocoțați pe blocuri sau înarmați cu arme albe, oameni disperați cer ceva în schimbul vieții lor


”Cu foarte puține excepții” înseamnă doar două cazuri pierdute. Doi oameni pentru care nimic din ce le-au spus, ei, negociatorii, în acea încleștare a vorbelor, nu a contat și au sărit în gol chiar sub ochii salvatorilor care abia își ocupaseră pozițiile. Două personaje înăuntrul cărora nu au mai existat opțiuni și au renunțat la a mai trăi. ”Îngerii păzitori” au primit însă la schimb alte câteva sute de vieți pe care le-au salvat în ultimii ani în misiuni extrem de dificile. Oameni cocoțați pe terasele blocurilor, indivizi deprimați baricadați chiar și în spatele unor butelii pregătite să explodeze, personaje înarmate cu arme albe care au cerut ceva mulțimii în schimbul vieții lor...O întâlnire cu președintele României, cu un primar sau cu femeia iubită care l-a părăsit. Sau o casă...

Niciodată, negociatorii nu-i fac părtași la dramă pe copiii celor care amenință cu sinuciderea


O echipă extrem de sudată în timpul sutelor de misiuni de salvare la care au participat de-a lungul timpului. Cinci specialiști - ag. Alexandra Camberea, ag. Elena Petrache, insp. pr. Costel Dincă și scms. Ionuț Neacșu -, coorodnați de cms. Bogdan Căpruci -, specialiști care trebuie să găsească, sub presiunea timpului și a unor reacții imprevizibile ale subiectului extrem de deprimat, soluția salvatoare.
”Acționăm la limita dintre viață și moarte. Orice cuvânt primește din partea subiectului interpretarea care poate face diferența. De aceea îi lăsam pe ei să controleze discuția. Le ascultăm poveștile, deschidem orice subiect dorit ei și le oferim ceea ce ni se cere. Apă, mâncare...Dar să știi că avem o marjă de eroare foarte mică. Poate fi alergic la ceva, poate avea intoleranță la anumite mâncăruri sau băuturi. Nu-i putem da orice și în nici un caz medicamente. Îi putem deteriora starea de sănătate și am strica totul. De aceea, înainte ne informăm, îi facem o fișă, și apoi îi onorăm cererile. Scopul e să creăm o legătură între noi și el. În schimb, nu le aducem niciodată copiii la fața locului chiar dacă ne-o cer. Ar fi traumatizant pentru un băiețel sau pentru o fetiță să fie părtași la dramă. Improvizăm, le explicăm, le arătăm doar fotografii ale lor și discutăm. Și să știi că funcționează...”, adaugă insp. pr. Costel Dincă.

Negociatorii au și ”clienți” fideli cu care au împărțit un stâlp sau terasa unui bloc chiar și de șapte-opt ori


Cu unii dintre cei care amenință cu sinuciderea s-au întâlnit de mai multe ori în situații-limită când au împărțit, la înălțime, un stâlp sau balustrada unei terase. Chiar și așa, dialogul a fost mereu altul. Mereu altă abordare a poveștii, dar mereu același dramatism, aceeași încărcătură psihologică și aceeași miză uriașă: viața!
”Unii ne cer pe noi (n.r. pe negociatorii Poliției Capitalei) în mod special. Ne cunosc de-acum pentru că au făcut-o chiar și de șapte-opt ori. Nu vor să vorbească cu altcineva. Chiar și așa, nu lăsăm niciodată garda jos. Orice cuvânt poate fi interpretat și atunci totul se poate termina rău”, îmi spune ag. Alexandra Camberea, cea care a pierdut șirul oamenilor salvați.

Când lucrurile se complică și personajul nu vrea să colaboreze cu nici un chip și nici să renunțe la intențiile sinucigașe, echipa face, la momente bine alese, ședințe în care se caută noi soluții. Pentru că, și ei, obosesc. Intervine rutina, oboseala mentală, și poate că soluția salvatoare rămâne prinsă, undeva, între cuvintele nerostite de negociator. Au existat misiuni de salvare care s-au întins pe durata a zeci de ore și chiar a unei săptămâni timp în care s-au folosit toate resursele unei negocieri cu final fericit. Discuții față-n față - cele mai recomandate -, bilețele scrise de mână și băgate pe sub ușă, SMS-uri, convorbiri telefonice sau negocieri purtate în mediul virtual pe rețelele de socializare. În aceste cazuri negociatorii s-au rotit între ei și au muncit în ture.
”De regulă, la cazurile complexe, lucrăm toți. Folosim orice mijloace legale care să împiedice sinuciderea. Dar numai unul dintre noi stă lângă cel care amenință că se va omorî. Numai unul vorbește cu el. Restul asigură suportul nevăzut. Informații vitale despre subiect, idei de lucru. În cazuri rare, unul dă o fugă până acasă pentru un duș, să se mai puțin. E foarte important să te desprinzi un pic pentru a putea apoi să reintri în ritm, să fac i loc altor idei de abordare a situației”, adaugă scms. Ionuț Neacșu.

Specialiștii în negociere ai Poliției Capitalei au fost chiar ”vânați” de cei pe care încercau să-i salveze de la moarte


Dacă cea mai mare recompensă pentru reușita misiunii de salvare sunt mulțumirile pe care negociatorii le primesc, chiar și după câțiva ani, de la cei pe care i-au salvat, cele mai grele cazuri sunt acelea în care sunt implicați drogați, oameni care și-au băut mințile sau bolnavi psihic. Cu ei se lucrează extrem de greu, o recunosc specialiștii antrenați pentru negocieri dure. Ba chiar dialogul se poartă la limita pericolului care-i vizează pe însuși specialiștii pregătiți peste Ocean chiar și cu omologi din Statele Unite, țară unde cazuistica este mult mai ”generoasă”. De ce?
”Omul care amenință cu sinuciderea este oricum într-o stare psihică extrem de deteriorată. El zice că nu prea are ce pierde. Dacă a mai și băut, dacă s-a drogat sau dacă este un personaj cu grave afecțiuni psihice lucrurile se complică pentru noi și, implicit, pentru el. Unii sunt extrem de violenți și ne atacă. Aruncă cu cuțitul, vor să ne înjunghie, ba chiar să ne dea foc. Ne atacă cu violență având ca scop doar să ne rănească. De aceea, cei care se droghează, cei care sunt băuți sau bolnavii psihic sunt cei mai periculoși. Pot ucide înainte de a-și lua viața. În aceste condiții, întotdeauna suntem echipați corespunzător pentru a putea respinge orice atac. În plus, facem antrenamente tactice care se aseamănă cu cele ale colegilor noștri din trupele speciale ale Poliției Capitalei (n.r.SAS – Serviciul de Acțiuni Speciale). Însă, un lucru e foarte clar: mereu suntem în defensivă, niciodată în atac!”, îmi explică cms. Bogdan Căpruci.


Profilul celui care amenință cu sinuciderea: bărbat, 40 de ani, personaj disperat care preferă clădirile înalte și întunericul nopții


În cifre, munca celor cinci negociatori ai Poliției Capitalei - singurii la nivelul întregii Românii și totodată formatori pentru polițiștii de la Ordine Publică - cei care intervin primii la astfel de cazuri -, se traduce în câteva zeci de cazuri rezolvate pe an. Adică câteva zeci de vieți salvate ale unor oameni disperați care credeau că locul lor nu mai este pe acest pământ. În fapt, sunt mult mai multe cazuri extreme în fiecare an - ceva mai mult de o sută -, dar negociatorii intră în scenă doar atunci când colegii de la secții nu reușesc să-l convingă pe respectivul subiect să renunțe la a-și pune capăt zilelor.
Profilul acestui gen de personaj disperat, este bărbatul de aproximativ 40 de ani care preferă să se sinucidă noaptea urcându-se pe clădiri înalte. Sectorul preferat al celor care amenință că-și pun capăt zilelor este este 3, urmat de sectoarele 1 și 6. Sectoarele 2 și 4 completează o listă în care sectorul 5 nu are nici o tentativă de sinucidere în anul 2016!

Martorii care privesc o asemenea misiune de salvare nu au voie să pună presiune pe subiect sau să facă glume cu el. Omul poate muri și atunci e infracțiune și se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare


Cei care sunt martorii unor astfel de evenimente trebuie să știe că orice intervenție a lor, neautorizată de specialiștii în negociere, îi poate aduce în postura de infractori. Și asta pentru că îndemnul la sinucidere, determinarea și înlesnirea sinuciderii se pedepsește cu închisoare de la trei la șapte ani.
”Sunt mulți care din postura de martori fac diverse afirmații către cel care se află la un pas de sinucidere. Oamenii trebuie să știe că dacă spun ceva nepotrivit, vreun îndemn la sinucidere, chiar și sub formă de glumă, care este urmat de moartea respectivei persoane este infracțiune și se pedepsește cu închisoare. Cel mai bine este să ne lase să ne facem treaba și s nu intre în perimetrul de siguranță”, a conchis cms. Bogdan Căpruci

FOTO: Robert Hanciarec
Loading...